Diensten
Werkzaamheden assistente:
De assistente staat u telefonisch te woord als u contact opneemt met de praktijk. Alle medische zorgvragen worden doorgesproken met de huisarts waarna het verdere beleid wordt bepaald. Ook voor de doktersassistenten geldt een beroepsgeheim.
Voor alle andere vragen kunt u ook bij haar terecht, zoals verwijzingen, (herhaal)recepten, uitslagen van urine- en/of bloedonderzoek, enz.
Op het spreekuur voert de assistente verschillende werkzaamheden uit:
- Bloedafname
- Bloeddruk meting
- Assisteren bij ingrepen
- Aanstippen van wratten
- Verbinden van wonden
- Oren uitspuiten
- Hechtingen verwijderen
- Urine onderzoek
- Suiker- en Hb-controle
- Uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- Vaccinaties
- Verstrekken van informatiefolders
Werkzaamheden praktijkondersteuner somatiek (POH-S):
De praktijkverpleegkundige is sinds 2002 in de praktijk werkzaam. De POH-S werkt zelfstandig onder verantwoordelijkheid van en in overleg met de huisarts. Zij heeft een eigen spreekuur en begeleidt en coacht patiënten met somatische aandoeningen, zoals; suikerziekte (diabetes mellitus type II) astma, chronische bronchitis en longemfyseem, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht. Ook begeleidt zij bij het stoppen met roken en kan zij beperkt longfunctie onderzoek doen.
Werkzaamheden praktijkondersteuner geestelijke gezondheiszorg (POH-GGZ):
De POH-GGZ is opgeleid voor begeleiding en behandeling van patiënten ( zowel kinderen, jongeren als volwassenen) met klachten van psychische, psychosociale. Denk hierbij aan o.a. depressieve of angstklachten, stress, ADHD. Een patiënt kan alleen op consult bij de POH-GGZ na doorverwijzing door de eigen huisarts. De POH-GGZ valt onder de verantwoordelijkheid van de huisarts. De POH-GGZ is iedere vrijdagochtend werkzaam in de praktijk.
Probleemverheldering
De POH-GGZ kan zorgen voor probleemverheldering door het nader analyseren en uitdiepen van de klachten en de mogelijke oorzaken. Problemen worden vanuit verschillende invalshoeken belicht, zoals wonen, werk, inkomen, welzijn en familie. De POH-GGZ kan de huisarts adviseren over mogelijke vervolgstappen (zoals wel of niet verwijzen).
Voorlichting geven
De POH-GGZ kan voorlichting geven en informatie verstrekken aan de patiënt over klachten of een stoornis, de oorzaken ervan en mogelijke oplossingen.
Begeleiding
De POH-GGZ kan de patiënt op verschillende vlakken begeleiden. Bijvoorbeeld bij het volgen van een e-health programma waarbij regelmatige afspraken met de POH-GGZ stimulerend zijn voor de patiënt. De POH-GGZ kan ook begeleiding geven in geval van het overbruggen van een wachttijd, na terug verwijzing vanuit de specialistische geestelijke gezondheidszorg (SGGZ) en bij stabiele chronische patiënten die geen intensieve begeleiding nodig hebben.
Kortdurende behandeling
Bij patiënten met psychische klachten is vaak geen sprake van een psychische ziekte maar wel van een vastlopen in het functioneren als gevolg van de psychosociale problematiek. Kortdurende behandeling binnen de huisartsenzorg kan dan aangewezen zijn. De interventies richten zich meestal op gedragsverandering en (begeleide) zelfhulp.
Preventie
De POH-GGZ werkt aan het voorkomen van psychische klachten of ziekte bij patiënten. Daarnaast kan de POH-GGZ begeleiding bieden voor het voorkomen en/of vroeg herkennen van terugkeer van de klachten door de patiënt.